BOOK PRESENTATION
TIME
LOCATION
The NGO “Ipogeia Skini” in collaboration with linguist Spyros Armostis and artist Alexia Achilleos, present the book «ΑΠΟαποικιοΠΟΙΗΣΗ: Γλωσσοπλάσματα που μηχανές τζ̆αι πλάσματα». The presentation will take place in Thinker Maker Space of CYENS and will be conducted in Greek.
Description in Greek follows
Η Υπόγεια Σκηνή, σε συνεργασίαν με τον γλωσσολόγον Σπύρον Αρμοστήν τζ̆αι την καλλιτέχνην Αλεξίαν Αχιλλέως, παρουσιάζει το βιβλίον «ΑΠΟαποικιοΠΟΙΗΣΗ: Γλωσσοπλάσματα που μηχανές τζ̆αι πλάσματα».
Το βιβλίον τούτον εν’ αποτέλεσμαν μιας διερεύνησης των θεμάτων της αποικιοκρατίας/αποαποικιοποίησης, σε ιστορικόν αλλά τζ̆αι σε τεχνολογικόν πλαίσιον, που επήρεν περίπου έναν χρόνον για να ολοκληρωθεί. Στα πλαίσια τούτου του ππρότζ̆εκτ, εννιά κυπραίοι/ες λογοτέχνες/ιδες εκπαιδευτήκαν που τον γλωσσολόγον Σπύρον Αρμοστήν να γράφουν στην κυπριακήν ελληνικήν με έναν ομοιογενοποιημένον τρόπον. Με τα κείμενα που εγράφασιν κάθε εφτομάδαν για 4 μήνες, εκτίστηκεν μια βάση δεδομένων τζ̆αι εκπαιδεύτηκεν έναν μοντέλλον τεχνητής νοημοσύνης Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας, το πρόγραμμαν GPT-2, να μάθει να γράφει με τον ίδιον τρόπον. Στο τέλος, οι συγγραφείς εσυνεργαστήκαν με το GPT-2 τζ̆αι εσυγγράψασιν κείμενα με κοινόν σημείον αναφοράς την ερώτησην «Ίντάμπου καθορίζει έναν ανθρώπινον όν;».
Το βιβλίον παρουσιάζει τα τελικά κείμενα ―ή, όπως λαλεί τζ̆αι ο τίτλος του βιβλίου, τα τελικά γλωσσοπλάσματα. Πέραν τούτου, για να μπορεί ο/η αναγνώστης/τρια να έσ̆ει πρόσβασην στην ευρύτερην πολιτικήν διάστασην του ππρότζ̆εκτ, εσυμπεριληφθήκαν τζ̆αι τα δοκίμια της Αλεξίας Αχιλλέως τζ̆αι του Σπύρου Αρμοστή. Το κείμενον της Α. Αχιλλέως καλύπτει κάποια κύρια ηθικά ζητήματα της τεχνολογίας τζ̆αι της τεχνολογικής αποικιοκρατίας τζ̆αι αναλύει τα βήματα που εγίναν στο παρόν εγχείρημαν ώστε να το καταστήσουν μιαν εναλλακτικήν σε τούτα. Που την άλλην πλευράν, ο Σ. Αρμοστής με το δοκίμιον του ανάλυσεν τον τρόπον που έμαθεν κυπριακά το μοντέλλον τεχνητής νοημοσύνης τζ̆αι τον τρόπον που μπορεί να αποτελέσει πηγήν συγγραφικής έμπνευσης κάτι τέθκοιον. Επίσης, το δοκίμιον του Σ. Αρμοστή παρουσιάζει τες ορθογραφικές επιλογές που εκάμαμεν για την γραπτήν απόδοσην της κυπριακής ελληνικής στην βάσην γραφογλωσσολογικών κριτηρίων. Γνωστοποιώντας τούντο σύστημαν γραφής που την μιαν, τζ̆αι διοχετεύκοντας στην κυπριακήν κοινότηταν εργαλεία γραφής όπως τον διορθωτήν τζ̆αι το πληκτρολόγιον της κυπριακής ελληνικής που την άλλην, προτείνουμεν έναν μοντέλλον τυποποίησης της γραφής της κυπριακής ελληνικής, το οποίον εννά εμπορούσεν εύκολα να υιοθετηθεί που πολλούς/ές τζ̆αι να βοηθήσει στην γλωσσικήν αποαποικιοποίησην της Κύπρου, η οποία συνδέεται άμεσα με το αποαποικιορατικόν παρελθόν της.
Ομιλητές/τριες:
Ελευθερία Σωκράτου
Συντονίστρια του έργου
Σπύρος Αρμοστής
Γλωσσολόγος, υπεύθυνος των γλωσσολογικών θεμάτων στην έκδοσην
Αλεξία Αχιλλέως
Καλλιτέχνης, υπεύθυνη θεμάτων τεχνητής νοημοσύνης στην έκδοσην
Μάριος Κωνσταντίνου
Συγγραφέας συμμετέχων στο έργον
Έλενα Ιωαννίδου
Γλωσσολόγος, Πανεπιστήμιον Κύπρου
Αναλυτικές πληροφορίες για το έργον:
Μπορείτε να έβρετε λεπτομέρειες στην σελίδαν του Πολυχώρου Συνεργείο, www.synergeio.org
*Με την στήριξην του Υφυπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιον του προγράμματος Πολιτισμός 2021–2025
Η Ελευθερία Σωκράτους εν’ καλλιτέχνις, με υπόβαθρον στον (συμπεριληπτικόν) χορόν τζ̆αι τες παραστατικές τέχνες. Διδάσκει κίνησην σε διάφορα κέντρα ημέρας με έδραν την Λεμεσόν, για ενήλικες με τζ̆αι χωρίς αναπηρίες. Παράλληλα, δουλεύκει ως ππερφόρμερ τζ̆αι ως δημιουργός. Στην δουλειάν της, χρησιμοποιά την κίνησην ως εργαλείον κοινωνικής αλλαγής τζ̆αι δημιουργίας συμμετοχικών έργων, καθώς τζ̆αι ώς εργαλείον έρευνας κοινωνικοπολιτικών θεμάτων. Πέραν τούτου, που το 2020, εν υπεύθυνη του τομέα πολιτιστικής διαχείρισης της ΜΚΟ “Υπόγεια Σκηνή” τζ̆αι του πολυχώρου Συνεργείο στην Λεμεσόν. Στο πλαίσιον της δουλειάς της τζ̆αμαί, εν επίσης υπεύθυνη συντονισμού του ππρότζ̆εκτ “ΑΠΟαποικιοΠΟΙΗΣΗ”.
Ο Σπύρος Αρμοστής εν’ Λέκτορας Γλωσσολογίας στο Τμήμαν Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εν’ κάτοχος PhD τζ̆αι MPhil στην Γλωσσολογίαν (με ειδίκευσην στην φωνητικήν) που το Πανεπιστήμιον του Cambridge (Αγγλία) τζ̆αι BA στες Κλασσικές Σπουδές που το Πανεπιστήμιον Κύπρου. Ερευνητικές του δραστηριότητες επικεντρώννουνται στους τομείς της φωνητικής, φωνολογίας, κοινωνιογλωσσολογίας, κλινικής γλωσσολογίας, γραφογλωσσολογίας, τζ̆αι της καταγραφής τζ̆αι αναβίωσης γλωσσών. Ιδιαίτερη έμφαση στην έρευναν του εδόθηκεν εις την μελέτην της κυπριακής ελληνικής τζ̆αι της κυπριακής αραβικής. Διατελεί πρόεδρος της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου (CyLing) τζ̆αι διορισμένον μέλος της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων. Τέλος, επιμελήθηκεν ορθογραφικά τα γραμμένα στην κυπριακήν ελληνικήν μέρη βιβλίων όπως το «Ἕνα ἀλποὺμ ἱστορίες» (2014) του Αντώνη Γεωργίου, «Οι πρωτόπλαστοι» (2015) του Σωφρόνη Σωφρονίου, «Το Βουνί» (2020) της Λουίζας Παπαλοΐζου, τζ̆αι «Ανθρωπόκαινος» (2022) του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου.
Η Αλεξία Αχιλλέως εν’ καλλιτέχνης, με υπόβαθρον στες καλές τέχνες, την αρχαιολογίαν τζ̆αι τες πολιτιστικές σπουδές. Eν’ PhD Fellow στο CYENS – Center of Excellence, όπου κάμνει καλλιτεχνικήν έρευναν για την αποικιοκρατίαν τζ̆αι την Τεχνητήν Νοημοσύνην, καθώς τζ̆αι Ερευνητική Συνεργάτης στο Media Art & Design Research Lab (MADLab) στο Τεχνολογικόν Πανεπιστήμιον Κύπρου. Η Αλεξία ενδιαφέρεται για τα κοινωνικά, πολιτιστικά τζ̆αι τα πολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν τη δυναμική της αφήγησης τζ̆αι της εξουσίας. Διερευνώντας δεδομένα τζ̆αι χρησιμοποιώντας διαδικασίες μηχανικής μάθησης, στοχεύκει να επανεξετάσει τέθκοια ζητήματα που τα βρίσκουμεν μες στην ιστορίαν τζ̆αι την κοινωνίαν, αλλά τζ̆αι μες στην ίδιαν την τεχνολογίαν της Τεχνητής Νοημοσύνης, αμφισβητώντας ειδικά την ιδέα της τεχνολογίας σαν καθολική τζ̆αι αντικειμενική.
Ο Μάριος Κωνσταντινου σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Ως ηθοποιός συμμετείχε στις παραγωγές: «Lemons lemons lemons lemons lemons», «Η τριλογία του παραθερισμού» ΘΟΚ. «Αmen», «Δωμάτια» και «Λαχταρώ» ΘΟΚ. «Ο Γλάρος», Θέατρο ΔΕΝΤΡΟ. «Φυλές» ΘΟΚ. «Πέρσες» Αισχύλου σκηνοθεσία. ΘΟΚ. «H παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν» ΘΟΚ. «Το Γάλα» ΕΘΑΛ. «Love and Information» Open Arts. «Λωξάντρα» ΘΟΚ. «Treatment» και «within and between» ZebraLine Team. «Μικρός Πρίγκιπας» και «Οι Άθλιοι» Alpha Square. «Το πλοίο των τρελών» ΜΙΤΟΣ. «Out of necessity», «Περιγραφή εικόνας» και «W.C.» Θεατρική Ομάδα One/Off. «Το ξύπνημα της Άνοιξης» ΘΟΚ. «Γεθσημανή» ΘΟΚ. «O Βυσσινόκηπος» Open Arts. «Rottweiller» Θέατρο Versus. «Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας» Open Arts. «Νέα τάξη πραγμάτων» Fresh Target Theatre. «In two minds» ΘΟΚ. «Μεταμόρφωση» ΘΟΚ. «Όρνιθες», «Τρεις Αδερφές», «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων», «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» Θέατρο Τέχνης.